A BIM az angol Building Information Management kifejezés rövidítése, ami magyarul épület információs modellezésnek fordítható a legérthetőbben, de igazából egy olyan információs rendszert jelent, amely az épülettel kapcsolatos minden információt egy rendszerben képes kezelni. Ez az integrált rendszer napjainkban forradalmasítja, az ingatlan fejlesztések, az építőipar és ingatlan üzemeltetés valamint befektetések területét. Olyan hatalmas ugrást jelent ezeken a területeken, hogy kétség kívül átalakítja ezt az üzletágat néhány éven belül.

A B.I.M. egy integrált rendszer mely számos software működését foglalja magában és integrálja azokat egyetlen nagy rendszerré.
A BIM az elmúlt 10 évben jelent meg a világ legnagyobb ingatlan fejlesztései tervezésénél és kivitelezéseinél. Az USA ban a One World Trade Center – Freedom Tower már ezzel a rendszerrel épült, de ezen kívül világszerte a legnagyobb építkezések már ebben a rendszerben készültek Dubaitól, Malaysiáig, Jappántól az USA ig.

2015 ben Magyarországon is megalakult a MABIM, azaz Magyar BIM Szövetség, mely a BIM hazai népszerűsítését és működését kívánja támogatni.

Mára már Magyarországon a nagyobb állami építkezéseknél kötelező a BIM használata és ezért a legnagyobb ingatlan fejlesztő és kivitelező cégek már nálunk is használják ezt a rendszert. A napjainkban épülő Telekom Székház tervezése és kivitelezése is a BIM használatával történik.

Mit jelent pontosan a BIM ?
A BIM egy olyan integrált rendszer, melyben egy épület vagy építészeti project digitálisan teljesen megtervezhető, az összes felhasznált építőanyag, szükséges munkaerő, engedélyek, tervek és eszközök és minden a projecttel kapcsolatos paraméter rögzítésre kerül benne.
Így a tervezés alatt nem csak az épület minden szerkezetének és szerkezeti elemének pontos megjelenése, működése és 3D látványterve tekinthető meg benne, hanem az elemek változtatásával minden egyéb változást automatikusan kezel.
Ha például változtatunk az épület homlokzati ablakainak típusán, színén vagy méretén azonnal változik a homlokzati kép, a belső helységek fényviszonyai, a belső térbe tervezett színek árnyalata a fények alapján, de változik a kivitelezési idő, költségek és minden ami ezzel a változással összefügghet.
Ez igaz az épület bármely elemére, tehát bármit változtatunk a tervezés alatt az minden paraméterben azonnali változást hoz.
Így előre modellezhetőek a végső megjelenés, a költségek, a kivitelezési idők és az esetleges problémák, például a kivitelezési ütemterv ütközései, a várható szállítási idők csúszásai és minden egyéb….  teljes cikk